Προβολή Νομού Πιερίας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Επιλέξτε παρακάτω τον προορισμό που θα σας ενδιέφερε να δείτε με εικονική περιήγηση 360°:

 • picture
  Ελατοχώρι 360°


  Το Ελατοχώρι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό πολύ κοντά στο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο.

 • picture
  Λεπτοκαρυά 360°


  Ένας προορισμός που συνδυάζει διακοπές στη θάλασσα με άμεση πρόσβαση στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

 • picture
  Παλιός Παντελεήμονας 360°


  Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Η οικονομία του νομού βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Στο νομό καλλιεργούνται σημαντικά γεωργικά προϊόντα, όπως δημητριακά, κτηνοτροφικά φυτά, βαμβάκι, όσπρια, σταφύλια, κεράσια (ιδίως στη Ράχη, ακτινίδια με ονομασία προέλευσης, ακτινίδια Κατερίνης) και καπνός. Ειδικότερα, τα καπνά ποικιλίας «Σαμψούς Κατερίνης» απορροφούνται από τις διεθνείς αγορές και είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα.

Πολύ αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία. Εξάλλου, υπάρχουν αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες. Στον Όλυμπο και στα Πιέρια γίνεται εκτροφή κοπαδιών από αιγοπρόβατα και βοοειδή. Τα πυκνά δάση της περιοχής προσφέρουν ξυλεία, πρώτες ύλες για την κατασκευή επίπλων και ξυλοκάρβουνο. Οι αλυκές Κίτρους κατέχουν την 5η θέση στην Ελλάδα.

Τουριστικά αναπτυγμένες είναι πολλές περιοχές της Πιερίας, τόσο το χειμώνα (π.χ. το Ελατοχώρι, που διαθέτει Χιονοδρομικό Κέντρο), οι οικισμοί του Αγίου Παντελεήμονα, Άνω Σκοτίνας, Παλαιοί Πόροι και Πέτρας όσο και το καλοκαίρι (οι παραλίες του Μακρύγιαλου, της Κατερίνης, της Μεθώνης, των Νέων Πόρων, του Πλαταμώνα, Παραλία Αγίου Παντελεήμονα, Παραλία Σκοτίνας, του Βαρικού κλπ). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου και ο υδροβιότοπος του Αλιάκμονα.

Η σιδηροδρομική γραμμή εξυπηρετεί τις συγκοινωνίες και διέρχεται κατά μήκος της παραλίας του νομού. Οι κωμοπόλεις συνδέονται με αυτοκινητοδρόμους.

Πηγή: Wikipedia